Advies en begeleiding

Ik deel graag mijn kennis en expertise met bibliotheken over het bibliotheekwerk voor 4 – 12 jarigen. Mijn kennis en ervaring op het gebied van lezen en taal sluit naadloos aan op het basisonderwijs.

Buiten is het stil en koud. Binnen ruikt het naar warme bosbessentaart.

Marije Tolman – Egalus

Bibliotheekwerk voor 4-12 jarigen

Ik ga graag met bibliotheken het gesprek aan over het belang van kwalitatief goed jeugdbibliotheekwerk. Hieronder valt collectie en presentatie, deskundig personeel, uitnodigende en stimulerende omgeving en aansluiting bij het onderwijs.

Bibliotheek op school

Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis. Passend bij het beleid van de bibliotheek en de vraag van de school geef ik advies en een stappenplan op maat waarbij alle bouwstenen belangrijk zijn.

Trainer Open Boek

De cursus Open Boek 3.0 is de opleiding tot leescoördinator. In samenwerking met bibliotheken geef ik deze training, bestaande uit vijf bijeenkomsten speciaal ontworpen voor leerkrachten. Leescoördinatoren hebben een belangrijke taak binnen het leesbeleid van basisscholen. Zij geven het leesbeleid vorm door het opstellen en samen met het team uitvoeren van een (school)leesplan. In de cursus Open Boek 3.0 leren leerkrachten niet alleen allerlei genres in de jeugdliteratuur kennen, maar ook de relaties tussen technisch en begrijpend lezen en leesbevordering. Daarnaast worden vaardigheden aangeleerd omtrent het organiseren van een boekenkring, het inzetten van informatieve boeken, het opstellen van een leesplan en het motiveren van het team.

Projecten

Ik adviseer en begeleid ook bij overkoepelende projecten waarbij kennis van onderwijs, bibliotheekwerk en jeugdliteratuur samenkomen. Hieronder vallen ook vakoverstijgende projecten binnen het basisonderwijs. 

Anderen over Liesbeth

Liesbeth is een enthousiaste vakvrouw met veel kennis van jeugdliteratuur. Met een goede neus voor het juiste gebruik hiervan in het basisonderwijs. En al die jaren dat ik met haar heb samengewerkt komt een grote betrokkenheid en passie voor jeugdliteratuur naar voren. Liesbeth verstaat de kunst om te luisteren en vragen met een concreet antwoord te beantwoorden.
Astrid - Projectleider Jeugdbibliotheekwerk 0-12 jaar bij Nieuwe Veste | Bibliotheek Breda

Ik heb samen met Liesbeth de training Open Boek 3.0 mogen geven aan aankomende leescoördinatoren van de scholen waarmee wij samenwerken. Wat was het prettig als startende trainer om iemand naast me te hebben staan met zo’n berg aan kennis! Het was ontzettend fijn samenwerken met Liesbeth met alle ruimte voor feedback naar elkaar op een open en fijne manier. Liesbeth zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt.

Yessica - Leesconsulent bij Bibliotheek Theek 5
Winkelmandje